Sinar-foto: Arkitekturbildene #2

Begynner med det første eksteriørbilde, da det både er uskarpt og skeivt.. Smålig forferdelig.

Awyeah. Tenk. Jeg har hatt det privilegie å ta bilder med et storformatskamera. Sant nok var det slitsomt og forferdelig langdrygt, men absolutt verdt det. For en opplevelse å jobbe med et slikt kamera! En mulighet jeg kanskje aldri får igjen. Så da er det kjempekjekt å ha det fullført og strøket ut på livslista, check!

Bildene er tatt på Gløshaugen, hvor store deler av NTNU holder til. Disse bildene er brukt tid på, altså. Å ta og å fremkalle disse bildene har tatt ca. 2-3 timer. Så det er inderlig godt å være ferdig med dette prosjektet. Nå gjenstår siste oppgave, men det skal jeg ta med mitt eget kamera. Jeg skal reise hjem for å ta bilder av Oseana (kulturhuset i Os) og jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Hiiik!

To-de-loo!

Sinar-foto: Arkitekturbildene

Whale now.

I to-tre uker nå har vi bært på, slitt med, irritert oss over og bannet til det som kalles et Sinar-kamera. Det er ett stykk fascinerende kamera, men det er tidkrevende å ta bilder med.

Å ta ett bilde kan ta alt ifra 10-45  (ofte mer) minutter. Ett bilde. Det er ikke det å ta bilde som tar lang tid, for det er simpelthen å trykke på en lang utløserknapp som henger ned ifra objektivet. Det er det å sette opp kamera. Kamera må stå helt i vater og alle linjer, vertikale som horisontale, må på en eller annen måte være helt beine. Dette prøver du på mens du ser igjennom tidenes dårligste søker - som attpåtil viser deg motivet OPP-NED.
Så må du måle lyset. Er det sterk sol? Mye hard skygge? Flatt lys? Hvor mange sekunder skal en holde utløserknappen inne? Når du har funnet det ut, må du frem på objektivet å vri manuelt på blendertall, lukkertid og "trekke/lade opp" linsa, slik at det er klart til å trykke på utløsterknappen.
Nå er det negativene sin tur. Du har en type kassett du setter inn i bakstykket til kamera (når den er satt i, kan du ikke lenger se motivet i søkeren siden kassetten blir plassert foran). Denne har film i seg, en på hver side. Den er nå i. Fjern dekselet på den siden av kassetten du skal ta bildet. KLIKK. FERDIG. Det tok bare 38 minutter. La oss gå til mørkerommet og fremkalle bildene!

Her i mørkerommet, hvor du absolutt ikke kan se en bæsj, skal du flytte bildene fra kassetten til en spole. Denne spolen har opptil seks hakk, så du må for all del putte de i riktig hakk, ellers går alt til et varmt helvete. Tenk å ødelegge et negativ. Da må du hele veien opp igjen å ta bildet på nytt... Forøvrig, spolen blir fylt og satt i en liten, svart boks som er lystett*.
Du kan nå frakte den lystette boksen med negativene i ut i lyset. Her skal du helle fremkallerkjemikalier opp i boksen. Agiter (rull/beveg på) boksen i en rolig og konstant bevegelse i 11-12 minutter. Kast fremkallermiksen i et kar. Fyll med stoppkjemikalier. Agiter i 1-2 minutter. Hell stoppen tilbake i stoppkaret. Fyll på med fixkjemikalier. Agiter i 10-11 minutter. Kast fixen tilbake i henvist kar.
Ferdig? Nå kan du åpne den lystette boksen (takker være alle kjemikaliene, tåler negativene nå lys, huzza!). Skyll med kaldt vann i 10 minutter. Ferdig med det også? Flink! Du er enda ikke ferdig med hele prosessen. Nå må du henge bildene i et tørkeskap. Å tøkte bildene kan ta alt ifra 5-20 minutter, kanskje mer.
NÅH - er du nesten ferdig. Du kan beholde bildene i negativ om du vil. De fleste velger å scanne de inn på en data, slik at bildet får sitt rettmessige utseende. Altså, det er ikke lenger i negative "farger".

*Alle kameradyktige folk vet at negativer/ueksponert film ikke kan bli utsatt for lys, for da blir de ødelagt og helt ubrukelige. Kastes i søpla. Masse penger. Sløst. Derfor settes film i kamera/kassetter/pinhole-bokser/spoler i et mørkt, mørkt rom.

Om du virkelig leste alt, gi meg et UGG!

Nå skal jeg heller vise dere bildene;


Her ser du Sinar-kamera. Deler av det iallefall. Jeg har ikke fulle detaljbilder av kamera, noe jeg skulla hatt, ser jeg. Men ja, det er virkelig et sånt kamera man må ha et pledd over hodet for å se hva vi tar bilder av - slik du kanskje har sett på film. Utløseren er en lang ledning som man fester frempå kamera (den henger ikke på på dette bildet, dessverre).
Men alt i alt. En stor jævel av et kamera og et like jævlig stativ. Massive greier.

Oppgave 1: Øvingsoppgave, sylinder


Her ser dere er eksempel på et negativ (til venstre). Slik vil det fremkallede bilde se ut. Til høyre ser dere bildet slik det vil se ut når det blir scannet og satt til sitt riktige "utseende".
Bildene er tatt med mobil. Det venstre er tatt med normalen, ingen effekter. Bilder til høyre er tatt med negativ-effekt. Og alle vet at negativ + negativ = positiv. Så, ta-daa! En kan se bilde slik det "skal" se ut.

Oppgave 2: Øvingsoppgave, 90 grader, 45 grader, vegg, hjørne

Øvingsoppgaver på interiør (inne) og eksteriør (ute), her bare interiørbilder. På bildet til venstre skulle vi sette kamera 90 grader på en vegg og skifte til sidene (bevege fremstykket til kamera til høyre/vesntre). Bildet til høyre er tatt 45 grader på et hjørne. Oppgaver hvor vi skulle øve oss på å få rette horisontale og vertikale linjer.

Jeg tror dett blir dett for denne gang. Oppgave 3 har jeg fått godkjent og scannet inn på dataen, så de skal dere få se i et annet innlegg.

UGG?

+ Følg meg

Tjohei!

Navn: Gøril
Alder: 23 år
Kommer fra: Os
Bor: Os
Interesser: Foto, venner, film, nevøer, musikk, sosialliv, pusekatten, volleyball, yoga, styrketrening, kjæresten

Kamera: Canon 5D Mark II
Studert ved: Norsk Fotofagskole


Alle bilder som er lagt ut på bloggen er tatt og eid av meg, med mindre det står noe annet. Låner du bilder skal du si ifra - du skal iallefall linke tilbake til meg (enten til denne bloggen eller til facebook-siden min). Copyright, kids.bloglovin


Design©
hits